harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Romania > Turism > Biserici din Maramures
 
Pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO se afla biserici din lemn din zona Maramuresului, considerate monumente istorice. Ele reprezinta un ansamblu de exemple remarcabile de diverse solutii arhitecturale din diferite perioade si zone. Cele opt biserici sunt inguste si inalte, cu turle suple si lungi la capatul vestic al cladirilor, cu pereti construiti din busteni de stejar asezati orizontal. 
  • Biserica de lemn din Budesti Josani : construita in 1643, cu hramul "Sf. Nicolae". Este faimoasa pentru obiectele care au apartinut celor doi luptatori pentru libertate: haina de curier a lui Pintea Viteazul si steagul lui Ferenc II Rákóczi, un principe transilvan. De asemenea, biserica este renumita pentru icoane pictate pe lemn sau sticla din secolele 16- 17.
  • Biserica de lemn din Deseşti : construita in 1770, cu hram "Sf. Paraschiva". In biserica se afla o colectie unicat de  icoane pe lemn din secolul 17 si pe sticla din secolul 19.
  • Manastirea Barsana : construita in 1720, poarta hramul "Intrarea Maicii Domnului in Biserica”. Este foarte intunecata, cu ferestre foarte mici, cu o bolta inalta, dar care nu permite sa intre foarte multa lumina. A fost construita din grinzi mari din stejar, pe o fundatie din blocuri masive de piatra.
  • Biserica de lemn din Poienile Izei : a fost construita in 1604 si poarta hramul "Sf. Paraschiva". Este renumita pentru pictura murala in stil popular din 1794.
  • Biserica de lemn din Ieud Deal sau Biserica din Deal: construita in  1364, poarta hramul "Nasterea Maicii Domnului".
  • Biserica de lemn din Plopis : construita in 1796, poarta hramul  "Sf. Arhangheli". Se distinge printr-o  inaltime foarte mare a turnului clopotnita.
  • Biserica de lemn din Rogoz: construita in 1663, poarta hramul "Sf. Arhangheli". Biserica a fost incendiata de tatari si refacuta la 1717. Este  remarcabila prin frumusetea siluetei si a picturilor murale realizate de mai multi mesteri la sfârsitul secolului 17 si inceputul secolului 18.