harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Romania > Turism > Marea Neagra
 

Ramasita a Marii Sarmatice, unica in lume, Marea Neagra este una dintre cele mai mari bogatii ale Romaniei. Pe langa Romania, Marea Neagra se invecineaza si cu Rusia, Ucraina, Bulgaria, Turcia ┼či Georgia. Prin Stramtoarea Cherci se ajunge in Marea Azov, prin Stramtoarea Bosfor in Marea Marmara, iar prin stramtoarea Dardanele in Marea Egee si apoi in Mediterana.

Cu o salinitate relativ redusa in zona litoralului romanesc, Marea Neagra se caracterizeaza prin lipsa aproape totala a curentilor marini verticali si existenta doar a celor orizontali. Acest lucru este posibil din cauza legaturii cu oceanul planetar, care este relativ mica si se face doar prin traseul Stramtoarea Bosfor, Marea Marmara, Stramtoarea Dardanele.
Plajele Marii Negre sunt supuse unui proces continuu de erodare. Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala a atras atentia in 2007 asupra faptului ca in 20 ani, din cauza eroziunii, plaja din zona romaneasca a Marii Negre, ar putea disparea. Potrivit studiilor, cota de ingustare a plajei din dreptul statiunilor de pe litoralul romanesc este in jur de 0,7 m/an. In ultimii zece ani plaja statiunilor Saturn si Mangalia s-a redus cu 8 m.
Potrivit autoritatilor romane, toata zona de sud a litoralului va fi reabilitata pana in 2020.


Obiective turistice:

 Monumentul de la Adamclisi

Aflat in comuna Adamclisi din Dobrogea, la aproximativ 100 km vest de litoral, complexul arheologic este unul dintre cele mai valoroase monumente antice romane de pe teritoriul tarii noastre. Aici puteti admira ruinele Monumentului triumfal “Tropaem Traiani” si vestigiile cetatii Tropaem Traiani. Complexul a fost construit pentru a comemora victoria imparatului Traian asupra dacilor.

 Podgoriile

In Dobrogea merita sa faceti o oprire la podgoriile din aceasta zona. Cele mai importante sunt podgoria Murfatlar, care produce faimosul si aromatul vin cu acelasi nume si podgoria Sarica Niculitel.

 Manastirile din Dobrogea

Manastirea Celic-Dere (Slava Cercheza) este situata la 22 km. de Isaccea si a fost  construita intre anii 1841-1844 de catre calugarii romani si rusi. In Manastire este pastrata o colectie de arta medievala si obiecte de cult. Extrem de pretioasa este o icoana adusa de la muntele Athos.
Bazilica de la Niculitel se afla la 15 km. de Isaccea si a fost construita in timpul imparatului Valerius, dupa anul 370 d. Hr.  
Manastirea Cocos se afla in comuna Niculitel si a fost construita in 1833. Conform documentelor istorice, manastirea a fost infiintata de calugarii Visarion, Gheratie si Isaia.
Manastirea Saon se afla tot in comuna Niculitel si a fost infiintata de calugari in 1846. S-au pastrat zidul de incinta, Biserica veche si paraclis din 1881.

 Histria

Ridicat in urma cu 2600 de ani, orasul Histria este una dintre cele mai vechi asezari urbane din Romania. Histria, aflata pe malul lacului Sinoe, a fost scoasa la lumina incepand cu anul 1914, de sapaturile marelui istoric si arheolog Vasile Parvan. Aici puteti admira vestigiile grecesti din secolele 7-6 i.Ch.

 Mangalia- Callatis

Orasul Mangalia de astazi este vechiul Callatis, cea de-a treia colonie greceasca de la Pontus Euxin, ridicata in secolele 7- 6 i.Ch, alaturi de Histria si Tomis (Constanta de azi).
In limba greaca Callatis inseamna „cea mai frumoasa”. Era cetatea de la mare unde se desfasurau nenumarate activitati artistice. Aici se gaseste cel mai vechi document latin din toata Europa de SE.
Este orasul-statiune situat in zona sudica a litoralului romanesc, iar pe langa locurile de cazare pentru cei veniti sa se bucure de valurile marii, aici se practica si turismul balnear, datorita namolului din lacul Techirghiol.

 Constanta- Tomis

Constanta este cel de-al doilea oras al Romaniei, dupa Bucuresti, avand 310.471 de locuitori. Orasul a fost fondat in secolele 7-5 i.Ch, in urma colonizarii grecesti a Marii Negre, cunoscuta sub denumirea de Pontus Euxin. Grecii l-au denumit Tomis. Perioada de inflorire a orasului este in secolul 3 i. Ch. O parte din fostul oras antic se gaseste si astazi, acoperit de mare, in dreptul actualului Cazino din Constanta. Din secolul 1 d. Ch., Tomisul este ocupat de romani. Este locul in care a stat in exil, timp de 8 ani, poetul roman Ovidiu. Urmeaza o perioada a invaziilor barbare: hunii, slavii, bulgarii, pecenegii, cumanii, tatarii si turcii. Tomis este pastrat in izvoarele bizantine cu denumirea de “ Constantia”, denumire data de Constantin cel Mare (274-337) in onoarea surorii sale Constantia. Tomis nu este numai un important port, dar si un centru religios crestin.
Ramane port important si in secolele 10- 13, dezvoltandu-se sub influenta genovezilor. Acestia construiesc aici Farul Genovez.
Incepand cu secolul 15 si pana la sfarsitul secolului 19, Constanta intra in componenta Imperiului Otoman. Populatia orasului scade, iar din portul important de altadata nu mai ramane decat un sat de pescari greci si turci, un port mic pentru escale in caz de furtuna.

In urma Razboiului de independenta din 1877-1878 zona dintre Dunare si Marea Neagra revine Romaniei. Este momentul in care Constanta incepe sa reinfloreasca.
Intre 1890- 1895 se construieste Podul de la Cernavoda de catre Anghel Saligny, pod care se mai vede si astazi. In aceeasi perioada se infiinteaza Serviciul Maritm Roman si s-au deschis linii maritime catre Istanbul, Pireu si Rotterdam.
Dupa Primul Razboi Mondial, Constanta continua sa se dezvolte, aici existand si in prezent, pe langa romani, comunitati numeroase de turci, tatari, armeni, aromani si greci.


Atractii turistice:

 Moscheea Carol sau Marea moschee din Constanta
Adresa: Str.Arhiepiscopiei, nr. 5 (Piata Ovidiu)


Este un lacas de cult musulman, monument de arhitecturã, construit intre anii 1910 si 1912. Moscheea a fost ridicata la initiativa Regelui Carol I, in semn de omagiu pentru comunitatea musulman din oras, dupa planurile ing. Gogu Constantinescu. Realizat din beton, in stil egipteano- bizantin, cu unele motive arhitecturale romanesti intercalate, lacasul de cult a avut ca model Moscheea Konya din Anatolia, Turcia. Are un minaret in stil maur, cu o inaltime de 47 m. Constructia mai este cunoscuta si sub denumirea de “Moscheea Mahmud al II-lea” si a fost ridicata in locul Geamiei Mahmudia din 1822.

 Farul Genovez
Adresa: pe faleza orasului


Construit intre anii 1858-1860, cu o inaltime de aproximativ 8 m, Farul a fost ridicat pentru a aminti de negustorii genovezi care au trait in zona Constantei in secolul 13.

 Statuia lui Ovidiu
Adresa: Piata Independentei


A fost realizata de sculptorul italian Ettore Ferrari in 1887 si il reprezinta pe marele poet Ovidiu, exilat la Tomis in ultimii sai ani de viata. Sculptorul  Ettore Ferrari este cel care a creat statuia lui Abraham Lincoln din New York, monumentul lui Garibaldi din Rovigo-Italia, statuia lui Giordano Bruno din Roma si statuia lui Ion Eliade Radulescu din Bucuresti.

 Cazinoul din Constanta
Adresa: B-dul Elisabeta


Construit in 1909, Cazinoul a fost inaugurat in august 1910. Cladirea in stil “Art Nouveau” a fost realizata dupa planurile arhitectului Daniel Renard.  Intre anii 1985-1987 cladirea a fost complet renovata, iar mobila a fost schimbata total .

 Edificiul roman cu mozaic
Adresa: Piata Ovidiu nr. 12

Este cel mai pretios complex arhitectural descoperit. Data exacta a constructiei sale nu este cunoscuta, dar se banuieste ca a fost ridicat spre sfarsitul secolului 2 d.Ch, dupa care, cu trecerea anilor, a fost modificat si marit. Cert este ca “pavimentul” s-a realizat in secolul 4, iar intregul ansamblu, cu reparatii succesive, a functionat pana la inceputul secolului 7.
Aici s-au aflat camere de locuit, incaperi-magazii si ateliere. O parte dintre magazii se afla in prezent sub apele marii, fiind in trecut asezate in fata cheiurilor portului antic Tomis.
Puteti admira colectiile de ancore, lingouri, greutati, amfore cu vopsele si rasini, statuete, colectii de opaite, placaje de marmura, mozaic policrom, capete de pilastru.

 Acvariul
Adresa: B-dul Elisabeta nr. 1


Infiintat la 1 Mai 1958, Acvariul a fost amenajat intr-o cladire veche de peste 90 de ani, proiectata de catre arhitectul Bernovschi.  Peste jumatate de milion de oameni ii trec anual pragul pentru a admira cele peste 130 de specii de pesti marini si dulcicoli indigeni si exotici. Aici se afla cea mai bogata colectie de sturioni din lume.  

 Delfinariul
Adresa: B-dul Mamaia nr. 255


Delfinariul din Constanta a fost inaugurat in 1972. Aici se organizeaza demonstratii cu delfini din Marea Neagra- Marsuinul, Delfinul comun si Afalinul- precum si cu foci aduse din Atlanticul de Sud.

 Muzee

In Constanta se afla si multe muzee care merita vizitate: Muzeul de Arta Populara, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul Marii, Muzeul Marinei Romane, Muzeul Portului Constanta, Muzeul de Sculptura, Observatorul Astronomic si Planetariul.