harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Romania > Turism > Orasul medieval Sibiu
 

Avand cladiri pastrate din secolul 12, Sibiul este unul dintre cele mai mari orase fortificate din partea centrala si de est a Europei.

De asemenea, au fost pastrate portiuni din vechiul zid de aparare, precum si o portiune a celui de-al treilea zid de fortificatie. Centrul vechi al Sibiului este un ansamblu de arhitectura medievala, cu trei piete inlantuite si cladiri in stil gotic, renascentist si baroc.

Pe actuala strada a Cetatii se pot vedea, bine pastrate, turnurile Olarilor, Archebuzierilor si Dulgherilor, construite in secolele 14-16.

Piata Mare a Sibiului, punct de atractie in prezent pentru turisti, a fost si in trecut centrul orasului. Aici aveau loc executiile publice, fie ca era vorba de spanzuratoare, fie de cei arsi pe rug. Tot aici exista si un fel de inchisoare in aer liber, o „cusca a nebunilor”, unde erau tinuti cei care tulburau noaptea linistea publica.  In secolul 18 aici se da si primul spectacol de teatru. 

La doar 4 km de centrul Sibiului se afla Parcul Natural Dumbrava Sibiului, care se intinde pe 960 ha, de-a lungul soselei care merge spre Rasinari. Padurea Dumbrava este renumita pentru exemplarele sale de stejari, unele vechi de 400 de ani. In Padurea Dumbrava puteti intalni caprioare, veverite, arici si chiar mistreti si vulpi. In aceasta zona a fost amenajat Muzeul Civilizatiei Populare ASTRA, dar si o Gradina Zoologica, ambele avand in incinta lor cate un lac, care ofera plimbari cu barca si hidrobicicleta.  

 Trasee montane in zona Sibiului

Datorita asezarii sale, Sibiul este punct de plecare pentru nenumarate drumetii montane. Atentie, insa, traseele care pornesc din zona Sibiului sunt unele dintre cele mai periculoase. Tocmai de aceea, in Sibiu exista cel mai puternic centru Salvamont din Romania. In prezent exista 26 de trasee turistice marcate in Muntii Fagars, 17 in Muntii Cindrel si 7 in Muntii Lotrului.

Muntii Fagaras sunt cei mai cautati pentru drumetii montane si alpinism sportiv. In Masivul Fagaras se afla cabana situata la cea mai inalta altitudine din Romania- Cabana Podragu la 2136 m.

Printre traseele turistice cele mai cautate se numara si cel care ajunge la Parcul natural Cindrel, zona protejata, aflat in Muntii Cindrelului. Accesul catre Parc se poate face cu plecare din Sibiu-Paltinis, apoi pe poteca de munte cu marcaj.

O alta atractie este Parcul natural Golul alpin Fagaras, tot zona protejata, aflata intre Vârful Suru si Podagru. Accesul se face pe DN1(E68) Sibiu- Selimbar- Turnu Rosu- traseu marcat sau DN1(E68) Sibiu- Selimbar- Avrig- Porumbacu de Sus- traseu marcat.
 
Un punct de maxim interes turistic il reprezinta Iezerele Cindrelului, rezervatie naturala, cu doua vai glaciare in care se afla lacurile Iezerul Mare (1999 m altitudine) si Iezerul Mic (1946 m altitudine). Traseul porneste pe DJ106A Sibiu- Paltinis si apoi pe traseu montan marcat Paltinis - Batrina- Cindrel.

Mai putin cunoscuta, dar extrem de pitoreasca este Rezervatia naturala Calcarele eocene de la Porcesti. Monument al naturii cu valoare paleontologica din cauza numeroaselor elemente minerale si specii de flora si fauna fosilizate, Rezervatia se afla in apropierea comunei Turnu Rosu.

Rezervatia naturala Arpasel este renumita deoarece este zona in care traiesc cele mai multe capre negre, animale protejate de lege in Romania. Aflata pe versantul nordic al Muntilor Fagarasului, pe valea Arpaselului, in apropierea  Parcul natural Balea, Rezervatia este locul unde traiesc peste 80% din caprele negre din Muntii Fagaras, precum si ursi si acvilele de munte. Se poate ajunge aici cu trenul, pe traseul Sibiu - Brasov, statia Arpasul de Jos sau pe E68 - Soseaua Sibiu - Brasov - comuna Arpasul de Jos - apoi pe Transfagarasan- traseu marcat.

Nu puteti sa ajungeti in zona Sibiului si sa nu stiti ca aici exista un monument al naturii cu valoare geologica, Calcarele cretacice de la Cisnadioara. Se afla pe Valea Argintului, la aproximativ 1 km de satul Cisnadioara.  

Monument al naturii cu valoare geologica sunt si Vulcanii noroiosi de la Hasag, aflati intre Hasag si Mandra, pe raza comunei Loamnes, cu acces usor pe calea ferata Sibiu - Medias, halta Hasag.
De asemenea, printre minunile zonei se afla si Rezervatia naturala Lacul fara fund de la Ocna Sibiului. Monument al naturii cu valoare geologica, lacul s-a format intr-o veche mina de sare prabusita in 1775. Se mai numeste si “Lacul Francisc” sau “Lacul Lemnelor”. Este situat langa parcul bailor Ocna Sibiului.

 Transfagarasan - Balea

Construit intre 1970 si 1974, Transfagarasanul (DN 7 C) strabate Muntii Fagaras pe directia nord-sud si leaga Muntenia de Transilvania. Are o lungime de 90 km si incepe din comuna Arefu, in judetul Arges, la kilometrul 61 al DN7C si se termina in comuna Cartisoara (Sibiu), la intersectia cu DN1. Transfagarasanul este extrem de cautat si pentru ca ajunge in zona Balea, una dintre cele mai mari atractii turistice ale Muntilor Fagaras.
Transfagarasan este inchis traficului de la sfarsitul lunii octombrie pana in luna iunie datorita zapezii care acopera drumul si a pietrelor care pot sa cada in aceasta perioada. Turistii pot ajunge iarna pana la Balea Cascada si la Balea Lac cu telecabina.
Zona Balea este o rezervatie naturala deosebit de frumoasa. Aici puteti admira cascada Balea, inalta de 60 m, aflata  la peste 1234 m altitudine si doua dintre cele mai inalte varfuri muntoase din Romania, varfurile Moldoveanu si Negoiu. De asemenea, pe langa cascada va puteti bucura de imaginea Lacului Balea, lac glacial cu cea mai mare suprafata din Muntii Fagaras, avand peste 100 ha. Lacul este considerat monument al naturii si este situat la altitudinea de 2034 m, intr-un circ glaciar, fiind cuprins intre Defileul Oltului si poalele Muntilor Piatra Craiului.