harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Romania > Turism > Orasul medieval Brasov
 

Brasovul a fost in Evul Mediu una din principalele cetati din Transilvania. Cu ziduri de aparare inalte de 12 m, groase de aproape 2 m si lungi de 3 km, a caror constructie a inceput inca din secolul 14, cetatea Brasovului era inconjurata si de o retea bogata de santuri umplute cu apa menite sa o apere. Dupa rascoala curutilor, din 1711, fortificatiile orasului sunt daramate in folosul largirii asezarii. Daramarea zidurilor a dus la intarirea convietuirii intre populatia romaneasca si cea saseasca. 

In prezent, din fortificatii se mai pastreaza, pe zidul de pe latura de nord, Bastionul Fierarilor (ridicat in secolele 15- 16), Turnul macelarilor si Bastionul Portii. Din zidul de la est mai exista Poarta Ecaterinei (1559), una din principalele cai de acces in Cetate. Pe latura de Sud s-a pastrat zidul de incinta cu Bastionul Tesatorilor ( ridicat in secolele 15-16),  Bastionul Franghierilor si Bastionul Postavarilor. Bastionul Tesatorilor este cel mai bine pastrat dintre toate si este considerat de catre specialisti ca o constructie unica de acest gen in tara noastra. Este o constructie care dispune de guri de tragere si de aruncare a smoalei topite, iar la parter de guri pentru tunuri. Doua turnulete reprezentau punctele de observatie din care erau urmarite manevrele inamicului. In interiorul zidurilor se afla galerii etajate cu trei si patru nivele pentru aparatori. Intr-o cladire din apropiere s-a deschis in 1950 muzeul "Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei".
Dintre fortificatiile de aparare situate in afara zidurilor vechiului Brasov se pot vedea astazi cateva turnuri observatie: Turnul Alb (secolul 15), Turnul Negru (secolul 15) si Cetatuia (secolele 16- 17).

In Evul Mediu Brasovul a fost un oras comercial renumit, in care se adunau negustorii romani, greci, armeni, turci, italieni, polonezi si nemti. Este momentul in care incep sa se dezvolte hanurile, a caror constructie o imita pe cea a unei fortificatii: cu ziduri inalte, curte interioara si o singura poarta de acces.

Brasovul este unul dintre cele mai importante noduri feroviare din tara, asadar se poate ajunge aici cu trenul din orice punct al Romaniei. De asemenea, dinspre Bucuresti este accesibil pe E60; dinspre Pitesti pe DN73 / E574; dinspre Sibiu pe E68; dinspre Targu-Mures pe E60; dinspre Bacau pe E574 si dinspre Buzau pe DN10.


 Obiective turistice in Brasov:


Biserica Neagra
Adresa: Curtea Honterus nr. 2

    
Punct de atractie al Brasovului si unul dintre cele mai importante monumente in stil gotic din Transilvania, Biserica Neagra a inceput sa fie construita in secolul 14 si a fost terminata in secolul 15. Constructia este remarcabila prin sculpturile exterioare. In interior s-au pastrat fragmente din pictura murala din secolul 15 si o importanta colectie de covoare orientale din secolele 17- 18. De asemenea, s-au pastrat stranele senatorilor - membrii sfatului orasenesc si ai conducerii administrative a orasului Brasov, datand din 1696. Bancile pe care enoriasii stau in prezent au fost instalate in 1937 odata cu incazirea centrala a Bisericii. Biserica evanghelica a fost grav afectata de marele incendiu din anul 1689 care a distrus si o mare parte din Brasov. In urma acestui tragic eveniment cladirea innegrita de fum a capatat numele de "Biserica Neagra"  (Schwarze Kirche - in germana). Refacerea bisericii a durat peste 80 de ani. In prezent, Biserica Neagra a ramas cea mai mare cladire de cult din Romania, cu o lungime de 90 m, 25-37 m latime si cu un turn cu cruce inalt de 65 m.

Biserica Neagra poate fi vizitata ca pe un muzeu, zilnic, intre 10.00 si 17.00. Biletul de intrare este de 4 lei noi pentru adulti si 2 lei noi pentru pensionari, elevi si studenti. In interiorul Bisericii este interzis fotografiatul sau filmarile. Acestea se pot face doar in situatii exceptionale, cu aprobare speciala de la parohie. La intrarea in Biserica se pot cumpara, insa, carti postale cu mai toate detaliile importante ale cladirii.
In Biserica Neagra se afla o orga apreciata pentru sonoritatea ei. Cu cele 400 de tuburi ale sale, este cea mai mare orga mecanica din Romania si a fost construita intre anii 1836 si 1839 de mesterul Buchholz din Berlin.


Biserica ortodoxa “Sf.Nicolae”
Adresa: Piata Unirii nr. 2


Datand din secolele 16-17, Biserica “Sf. Nicolae” a fost construita pe locul unei bisericute de lemn. In interior s-a pastrat pictura murala din secolul 13 precum si piese de arta romaneasca. Langa biserica, alaturi de cladirea vechii Scoli romanesti se afla fostele chili si cimitirul datand tot din secolul 13.


Biserica Romano-Catolica "Sf. Petru si Pavel"
Adresa: str. Muresenilor nr. 19-21


Construita in 1782, in biserica se organizeaza slujbe atat in romana, cat si in maghiara. Biserica in stil baroc a fost ridicata pe locul vechii manastiri dominicane mentionata documentar in secolul 14.


Casa Negustorilor
Adresa: Piata Sfatului nr. 14-15


Imposibil sa treaca neobservata, aflata chiar in centrul Brasovului, Casa Negustorilor a fost ridicata intre anii 1541-1547. Cladirea are stalpi de piatra, amintind stilul Renasterii si arcade la parter si etaj. In urma incendiilor din 1689 si 1699, cladirea este avariata si reconstruita. De-a lungul timpului, deoarece aici a fost un mare centru de vanzare a produselor, mai ales a celor realizate de pantofari (numiti “bartusi”) si cojocari, cladirea a fost denumita si "Podul Batusilor".


Casa Sfatului
Adresa: Piata Sfatului nr. 30


Casa Sfatului este o veche cladire a breslei cojocarilor, care in 1420 a fost inaltata cu un etaj pentru sedinte si procese.  Intre 1525-1528 a fost construit turnul pentru observatie, inalt de 58 m, iar in 1523, in turnul Casei este instalat un ceas, de catre mesterul Georgius din Sighisoara. Marele incendiu din 1689 a distrus cladirea aproape in totalitate, refacerea ei facandu-se dupa 80 de ani.
Cojocarii isi pastreaza dreptul de proprietate asupra parterului pana in 1872, cand breselele sunt legal desfiintate. Din turn se anuntau evenimentele importante pentru oras, dar se dadeau si alarmele, cum ar fi cele pentru incendii. Din aceasta cauza turnul Casei Sfatului a fost denumit "Turnul Trompetilor”. De asemenea, in cladirea Sfatului se afla inchisoarea orasului, iar in apropiere se inalta spanzuratoarea.
In prezent, Casa Sfatului, refacuta si reconstruita, seamana cu cea care exista dupa reconstructia din 1770-1774. Turnul reconstruit s-a pastrat din 1910. Cladirea adaposteste Muzeul de Istorie al Judetului Brasov, inaugurat in 1950.

Link-uri utile: http://www.ghid-brasov.ro