harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Romania > Turism > Statiuni montane
 

 Poiana Brasov

Este una dintre cele mai selecte statiuni din Romania. A fost fondata in 1895, iar in 1906 a devenit statiune turistica de schi.

Aflata la doar 12 km de orasul medieval Brasov, statiunea se intinde pe un platou la baza muntelui Postavarul. Di cauza zonei in care se afla si a frumusetii peisajului, statiunea a fost supranumita "Poiana Soarelui". Este inconjurata de 4 mari masive muntoase: Postavarul, Piatra Craiului, Bucegi si Piatra Mare. Ascensiunea in Masivul Postavarul este usurata de noile instalatii de transport pe cablu: 2 telecabine, o gondola si 6 teleschiuri.

Statiunea este un rai pentru pasionatii sporturilor de iarna, care au la dispozitie 12 partii de schi cu grade de dificultate diferite. Zonele cu inclinatie mica din mijlocul statiunii precum si platoul din Postavarul ofera partiile ideale pentru incepatori. Printre partiile de dificultate medie sunt "Sulinar" si "Ruia" . "Subteleferic" si "Lupului" sunt doua dintre partiile pentru cei experimentati, deoarece sunt cotate cu grad maxim de dificultate. Cei care vor sa schieze noaptea o pot face pe partia "Bradul".

In Poiana Brasov se pot practica si alte sporturi: snowboard, bungee jumping, motodeltaplanul, zborul cu parapanta, patinaj, alpinism si esacalada sportiva si rapel (coborare controlata pe coarda asigurata pe langa un perete de stanca)

Pasionatii de drumetii montane au la dispozitie mai multe trasee marcate. Unul dintre acestea ar fi cel care pleaca de la Patinoarul din Poiana Brasov spre Prapastia Lupului - Poiana Popii - Groapa De Aur - Valea Poienii - Cabana Cheia Rasnoavei. Este un traseu greu, de aproximativ trei ore si jumatate, care poate fi facut si iarna, dar doar de catre cei experimentati, fiind considerat dificil.

Un alt traseu este Poiana Brasov - Partia Lupului - Groapa Lunga - Cabana Cheia. Este un traseu considerat moderat vara si dificil iarna, ce pate fi parcurs in trei ore la dus si aproape patru la intoarcere.

Un traseu moderat, ce poate fi parcurs in doua ore, este Poiana Brasov - Prapastia Lupului - Poiana Cristianul Mare - Cabana Postavarul. De altfel, acesta este unul din traseele favorite ale turistilor.

Ceva mai lung, de trei ore, dar tot moderat ca dificultate, este traseul Poiana Brasov - Cabana Capra Neagra - Izvorul Din Pietris - Poiana Cristianul Mare - Cabana Postavaru - Cabana Cristianul Mare - Varful Postavaru (1799m) - Drumul Rosu.

 Bran- Moeciu

Zona Bran- Moeciu este o adevarata cetate naturala, situata intre doua masive importante: muntii Bucegi si muntii Piatra Craiului. Punctul de atractie al zonei este Castelul Bran, celebru datorita legendei lui Dracula.

Bran-Moeciu este, insa, si un loc ideal pentru cei pasionati de drumetii, de aici pornind mai multe trasee spre obiective naturale, printre care : Cheile Moeciului, Pestera Dambovicioarei, Pestera cu lilieci (satul Pestera), Pestera Gaura Sbarcioarei, Moara Dracului, Cheile Gradistei, Masivul Iezer-Papusa (Rucar), Prapastiile Zarnestilor (defileu natural cu pereti de 200m inaltime).

De asemenea, zona Bran-Moeciu este ideala pentru cei care vor sa practice agroturismul, foarte bine dezvoltat. In ultimul timp, in Bran-Moeciu s-a dezvoltat foarte mult si turismul de afaceri.

Pentru cei dornici de schi, pe Valea Portii din comuna Bran, se afla doua partii de schi, una cu grad usor de dificultate si una cu grad mediu, ambele dotate cu instalatie de transport pe cablu.

 Baile Herculane

Statiunea Baile Herculane este cea mai veche statiune balneara din Romania, datand din vremea romanilor, cand purta numele de "La apele sacre ale lui Hercule". A fost atestata documentar ca statiune in anul 153 e.n.

Se afla situata in sud-vestul Romaniei, in judetul Caras-Severin, pe Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti si Muntii Cernei.

Statiunea este renumita pentru efectele terapeutice ale apelor sale termale, sulfuroase, cu sodiu, calciu, magneziu, oligotermale, usor radioactive, bune atat pentru cura interna cat si externa. Clima este cu influente mediteraneene, iar aerul este puternic ionizat.

Este recomandata pentru tratamentul durerilor reumatismale degenerative, al bolilor inflamatorii si cele ale sistemului nervos periferic.

Zona este insa contraindicata celor care sufera de TBC, boli ale ficatului si rinichilor, boli cardiace decompensate, hipertensiune arteriala peste 180 mm HG, Parkinson, ulcer in faza acuta, neoplasme, boli psihice si toxicomanii.

Din Baile Herculane pot fi facute numeroase drumetii pe trase marcate.

Cel mai scurt traseu, de doar o ora, este cel care leaga Valea Cernei - Cerna Sat - Cheile Corcoaiei - Izvorul Cernei.

Drumul Stinca Ghizelei - Cascada Codiu se parcurge in doua ore.

Traseul Izvorul Munk - Piscul Rosu - Grota cu aburi (unde temperatura ajunge la 56 grade Celsius) - Pestera lui Adam (cu o lungime 169 m) - Grota haiducilor (143 m lungime) se parcurge in aproximativ trei ore.

Patru ore dureaza parcurgerea traseului Pecinisca - Cheile Peciniscai - Valea Feregari - Cheile Soimului.

Un traseu foarte lung, de aproximativ zece ore, este cel care leaga Cheile Domogledului - Crucea Alba - Varful Domogled (cu o inaltime de 1106 m).

 Cheia

Cheia este o statiune de odihna si tratament, situata pe raul Teleajen, in depresiunea Teleajen, la poalele Muntilor Ciucas, la o altitudine de 871 m. Este un loc benefic pentru cei care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism benign, rahitism, dar si pentru cei care vor sa se recupereze in urma unor interventii chirurgicale.

 Slanic Prahova

Statiune balneara, ce beneficiaza de o vreme blanda, situata pe raul Slanic, in judetul Prahova, Slanic Prahova a inceput sa se dezvolte inca din 1885, datorita izvoarelor sale de apa minerala. De asemenea, in zona se afla lacurile Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor si Lacul Verde, cu o concentratie mare de sare, fiind folosite la tratarea unor boli reumatismale.

Este un loc ideal si pentru tratarea altor boli, cum ar fi cele ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, boli respiratorii, boli dermatologice si boli vasculare.

In vechea mina de sare "Unirea", a carei exploatare a inceput in 1943 si care a devenit obiectiv turistic in 1970, a fost amenajat, la 210 m adancime, un sanatoriu unde se trateaza boli respiratorii. In mina exista lucrari de sculptura monumentale cu tematica istorica, precum si colectii de sare si chihlimbar provenit de la mina Colti din judetul Buzau.

Coborarea in Salina se face cu un lift ce nu ia mai mult de 10 oameni. Un bilet costa 12 lei noi. In interiorul Salinei sunt doar 12 grade Celsius, indiferent de anotimp.

Un punct de atractie al zonei il reprezinta Muntele de sare, unic in lume, declarat monument al naturii. Din pacate, Muntele de sare din Slanic a inceput sa se topeasca acum multi ani din cauza ploilor care il dizolva. In 2006 o parte din munte s-a prabusit in Grota Miresii. Din cauza inundatiilor, si Grota, cu o suprafata de 425 m patrati, a inceput sa se surpe. Grota Miresii si lacul s-au fosrmai in 1914, prin prabusirea unei mine de sare.

 Baile Tusnad

Aflata in zona central-estica a Romanei, in judetul Harghita, pe raul Olt, statiunea Baile Tusnad este protejata de Muntii Harghitei si de Masivul Ciumatu Mare. Statiunea intra in categoria celor balneare, recomandata pentru tratamentul bolilor sistemului nervos central, al bolilor cardiovasculare sau ale sistemului urinar. La trei ore distanta de mers pe jos de Baile Tusnad se afla Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romania, aflat la o altitudine de 950 m.

 Lacul Rosu

Aflata in estul Transilvaniei, statiunea este renumita pentru peisajul pitoresc din jurul sau si mai ales pentru lacul de baraj natural de aici, Lacul Rosu, aflat langa Cheile Bicazului. Statiunea se afla la 983 m altitudine si este un nod al traseelor montane.

Impatimitii drumetiilor pot face de aici excursii la Cheile Bicazului, pe Varful Suhardu Mic, pe Varful Suhardu Mare si pe Varful Ucigasu.

 Slanic Moldova

Supranumita "Perla Moldovei", Slanic Moldova este o statiune cu sezon permanent, aflata in estul Romaniei, in judetul Bacau, la poalele Muntilor Nemira. Este renumita pentru izvoarele descoperite aici inca din anul 1801. In 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar in 1877 au aparut primele instalatii balneare. Statiunea este recunoscuta pentru tratamentele eficiente administrate cu ajutorul izvoarelor naturale in cazul unui numar foarte mare de boli.

In apropiere se afla Salina de la Targu Ocna, aflata in Valea Trotusului. Veche mina de sare, in salina a fost amenajat, la 130 m adancime, un sanatoriu unde se trateaza boli asmatiforme, maladii provocate de poluare, sindromul de suprasolicitare, nevroze. De asemenea, sanatoriul este renumit pentru tratarea bolilor reumatismale in conditii deosebite. Sanatoriul dispune si de spatii destinate activitati sportive, cum ar fi tenisul de masa, sah sau popice.

In salina se afla si Biserica Sf. Varvara, ridicata de cei ce muncesc in mina. Biserica a fost sapata in sare la adincimea de 240m.

 Calimanesti-Caciulata

Statiune balneara, renumita pentru tratamentul in cazul bolilor digestive, Calimanesti Caciulata se afla in zona central-sudica a Romanei, in judetul Valcea, pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti.

Statiunea este deschisa tot timpul anului si beneficiaza de izvoare de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, descoperite in 1827.

In zona exista si numeroase atractii turistice, cum ar fi Biserica din Ostrov, ctitorita de Neagoe Basarab si construita in anii 1518-1522 si sihastria de la Turnu. De asemenea, la 5 km de oras se afla Manastirea Cozia, ridicata de domnitorul Mircea cel Batran intre anii 1387-1388 si care a fost inmormantat aici. Pe peretii Manastirii s-au pastrat picturi datand din 1391.

 Govora

O alta statiune balneara situata in judetul Valcea este Govora. Inconjurata de dealuri acoperite cu paduri de fagi, stejari si pini, statiunea este renumita pentru izvoarele cu caracter terapeutic, bogate in clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) si in magneziu si calciu (pentru cure interne). Izvoarele au fost descoperite si utilizate in tratamentul bolilor inca din 1866. Statiunea este recomandata in primul rand pentru tratamentul bolilor respiratorii. Aici exista un sanatoriu pentru boli reumatice si respiratorii pentru copii.

 Voineasa

Situata in zona central- sudica a Romaniei, strajuita de Muntii Lotru, statiunea Voineasa este recomandata pentru tratamentul neuro-asteniilor, a organismului slabit sau in cazuri de suprasolicitare fizica si intelectuala.

Este o statiune extrem de linistita, ideala pentru odihna.

 Sovata

Aflata in zona central-nordica a Romaniei, in judetul Mures, in Depresiunea Praid-Sovata, Sovata este strajuita de Muntii Gurghiu. A fost mentionata pentru prima data ca "loc tamaduitor" intr-un document din 1597, dar abia in 1850 devine statiune balneara.

Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor. Sunt lacuri cu ape clorate si sodice, prezentand fenomene heliotermale, temperatura acestora variind in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata. Practic, in timpul verii, temperatura Lacului Ursu, care este cel mai mare lac heliotermal din Romania, cu 18,4 m adancime, variaza intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m, si 40-60°C la adancimea de 1,5 m.

Statiunea este recomandata in principal pentru tratamentul bolilor ginecologice, dar si pentru cele reumatismale, zona fiind foarte bine dotata din punct de vedere medical.

 Vatra Dornei

Situata in nordul Romaniei, in judetul Suceava, statiunea Vatra Dornei se afla la confluenta raurilor Dorna si Bistrita, in Tara Dornelor, una dintre cele mai pitoresti depresiuni ale Carpatilor Orientali. Vatra Dornei este inconjurata de: Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Suhard si Muntii Obcina Mestecanis.

Este o statiune accesibila tot anul datorita factorilor sai terapeutici. In zona se afla foarte multe izvoare cu ape minerale carbonate, feruginoase, usor bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene si hipotonice.

Statiunea este benefica indeosebi in tratamentul bolilor cardiovasculare, dar si pentru tratarea celor care sufera de boli reumatismale degenerative si diartritice, a celor care sufera de boli ale sistemului nervos periferic si central, de boli ginecologice, respiratorii sau de tulburari nervoase. Tratamentele se fac in cele doua baze din statiune, aflate la Hotelul "Caliman" si la Complexul Balnear "Dorna".

Zona, insa, este atractiva si pentru cei care vor sa faca drumetii montane, aici existand nenumarate atractii turistice, unul dintre cele mai cautate trasee fiind cel care include vizitarea manastirilor din Nordul Moldovei (Voronet, Humor, Moldovita si Sucevita). In centrul statiunii se afla un parc renumit pentru numarul mare de veverite pe care il adaposteste. De asemenea, un lift scaun leaga Vatra Dornei de Dealul Negru.

 Sangeorz Bai

Statiunea Sangeorz Bai, aflata in nordul Romaniei, in Judetul Bistrita-Nasaud, in partea de sud a Muntilor Rodnei, este cunoscuta ca statiune balneara inca din secolul 18. Statiunea este renumita pentru numeroasele izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice si magneziene, la fel de benefice ca si cele de la Vichy (Franta) si Karlovy Vary (Cehia). Este un loc cunoscut pentru eficacitatea tratamentului afectiunilor tubului digestiv, al bolilor hepato-biliare si al celor metabolice si nutritionale.

Atractia zonei o reprezinta mofeta de pe Dealul Prihodiste-Marcus, acolo unde gazul trece prin apa producand un zgomot asemanator fierberii, zgomot sesizabil de la distanta. De asemenea, in zona se organizeaza excursii la pivnitele de vinuri de la Lechinta.

 Borsa

Borsa este o statiune mai putin cunoscuta, aflata in nordul extrem al Romanei, in judetul Maramures, pe Valea Viseului, in apropierea Pasului Prislop. La poalele Masivului Rodnei, s-a dezvoltat un complex turistic ce ofera conditii pentru practicarea alpinismului si sporturilor de iarna. De aici, cu funicularul, se poate ajunge la Complexul turistic de la Poiana Stiol si mai departe, cu schiliftul, la varful Stiol, inalt de 1.611 m.

Ca toate statiunile din aceasta zona, Borsa beneficiaza de izvoare cu ape minerale carbogazoase, sau continand fier, calciu si magneziu. Este un loc recomandat pentru tratarea celor care sufera de boli cronice ale tubului digestiv, boli renale, nevroze astenice si tulburari respiratorii.

 Durau

Statiune de odihna si tratament deschisa in tot timpul anului, Durau se afla in nord- estul Romaniei in judetul Neamt, la poalele Muntilor Ceahlau. Face parte din lantul statiunilor balneoclimaterice din nordul tarii, cu un aer curat, fara praf si particule alergice, beneficiind de izvoare naturale folosite in tratamentul nevrozelor astenice si anemiei.

Cei dornici de drumetii pot face excursii pe varful Ocolasu Mare, inalt de 1907 m si pe varful Toaca, de 1904 m, ambele facand parte din Muntii Ceeahlau. De asemenea, se poate ajunge la cascada Duruitoarea. In zona exista si partie de schi, precum si un patinoar artificial.

 Borsec

Cunoscut inca din 1804, orasul Borsec se afla in nord-estul Romaniei, in judetul Harghita. Statiunea balneara, deschisa tot timpul anului, este inconjurata de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Giurgeu si Muntii Ceahlau. Borsec se afla situat la 900 m altitudine si are o clima subalpina rece, destul de friguroasa pe tot parcursul anului.

Efectul terapeutic al izvoarelor de ape minerale carbo-gazoase sau cele continand calciu si magneziu sunt recunoscute pe plan international. Nenumarate boli pot fi tratate in aceasta zona. Apele minerale din zona Borsec au primit medalia Targului International de la Viena (1873), medalia de argint si diploma de onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si respectiv, Trieste, diploma de onoare a Expozitiei de la Paris (1878).