harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Romania > Turism > Valea Prahovei
 

Cele mai cautate statiuni montane din Romania sunt cele de pe Valea Prahovei, strabatuta de DN1/ E60 si de calea ferata care leaga capitala Romaniei, Bucuresti, de Brasov: Azuga, Busteni, Sinaia, Predeal.

Daca aveti de gand sa plecati pe munte, indiferent in ce statiune va aflati, nu uitati sa aveti o harta a zonei cu dumneavoastra, sa fiti imbracati si incaltati corespunzator (in nici un caz incaltati cu sandale sau papuci), sa aveti la dumneavoastra apa si sa nu va abateti de la traseul marcat. Marcajul traseelor il puteti afla din punctul de plecare al acestora. Cele mai multe hoteluri din statiuni dispun si de harti ale traseelor, asa ca va puteti interesa la receptie. Fiecare traseu are un anumit timp in care poate fi parcurs. Nu uitati ca acest timp este relativ, deoarece el depinde de stilul dumneavoastra de mers, de cat de greu vi se pare traseul, de cat de antrenat sunteti si de cat de multe opriri faceti pe parcurs.

 Sinaia

Supranumita "Perla Bucegilor", statiunea este situata la poalele Muntilor Varful cu Dor si Piatra Arsa. La vestul statiunii Sinaia se afla Muntii Bucegi, iar la est, Muntii Garbova.

Sinaia este statiune balneoclimaterica, dar s-a transformat intr-un punct de atractie pentru turistii dornici sa practice sporturi de iarna - statiunea are si o partie pentru bob - si drumetii. Pe langa sporturile de iarna, turistii pot urca cu telecabina din statiune pana la Cota 1400, acolo unde se afla un hotel si un restaurant. De asemenea, daca vremea este buna pe creasta, de la Cota 1400 se poate merge mai departe cu telecabina, la Cota 2000, unde exista o cabana. Pentru cei dornici de drumetii, drumul catre Cota 1400 se poate face si pe jos, fiind un traseu relativ usor. Cel spre cota 2000 este mai dificil. De asemenea, din Sinaia la Cota 1400 se poate ajunge si cu masina, fiind drum asfaltat, cu serpentine.

De la Cota 1400 se poate pleca pe traseul Cabana Valea cu Brazi (1500 m) –Varful Cu Dor. Este un traseu lung, pentru turisti echipati de munte, care poate fi parcurs intre 3 si 5 ore. Poteca care pleaca de la Cota 1400 spre cabana Valea cu Brazi trece mai intai pe la Stanca "Sfanta Ana". Apoi, pana la cabana, aveti de urcat pe un drum abrupt, dar efortul merita. De aici se poate vedea Sinaia in toata splendoarea precum si Masivul Garbova, pe care puteti zari Cabana Piscul Cainelui. Dupa ce ati admirat privelistea, plecati mai departe, pana la stanca "La Cetate". Mai departe, poteca duce la Cabana Varful Cu Dor, asezata intr-o panta ce duce in apropiere de Varful Cu Dor.

Daca mai puteti si sunteti bine echipati, de la Cabana Varful cu Dor se poate ajunge mai departe, tot pe traseu marcat, la Varful Omu. Trebuie doar sa fiti atenti la marcaje, pentru a nu va incurca. Pentru a ajunge la Varful Omu veti merge pe pantele muntelui Furnica, avand in dreapta Valea cu Brazi si Valea cu Zade. Ajungeti in apropiere de Cabana Piatra Arsa. Apoi, urmand linia telefonica, in jumatate de ora ajungeti la Cabana Babele si, mai departe, peste Varful Obarsia Ialomitei la cel mai inalt pisc al Bucegilor, Varful Omu.

Punctul de atractie al statiunii Sinaia este, insa, Castelul Peles (link catre partea cu Peles din pagina), aflat pe Domeniul Regal, acolo unde se afla si Castelul Pelisor si Foisorul.

 Busteni

Aflata intre Muntii Bucegi si Muntii Baiului, la altitudinea de 885 m, statiunea Busteni este supranumita "Poarta Bucegilor". Si aceasta pentru ca din Busteni exista numeroase trasee montane. De asemenea, din Busteni se poate ajunge la doua monumente ale naturii- Babele si Sfinxul - si la celebra Cruce de pe Caraiman, monument unic in Europa.

Un traseu ce este accesibil tot timpul anului este cel care va duce, din Busteni la Cascada Urlatoare aflata la 1055 m altitudine. Este un traseu de aproape 1 ora si jumatate. Urcati pe Strada Telecabinei spre telecabina si, dupa un urcus accentuat, ajungeti la punctul denumit "La Gratar". Atentie! Aici drumul se bifurca. Urmati marcajul pentru Cascada Urlatoare, traversati Valea Seaca a Jepilor si dupa un drum usor si relaxant prin padure ajungeti la Cascada Urlatoare, impresionanta prin debit si inaltime.

Pentru a ajunge la Cabana Piatra Arsa trebuie sa parcurgeti acelasi drum ca si pentru Cascada Urlatoare, pana la punctul "La Gratar". Atentie, chiar daca pana aici este un traseu comun, mai departe drumul este mai dificil. Este un traseu de 4 ore si jumatate, accesibil doar vara. De la punctul de bifurcatie "La Gratar", mergeti pe poteca spre dreapta, traversati Valea Seaca a Jepilor, urcati prin padure si ajungeti la punctul "La Vinclu". Urmarind marcajul, traversati Valea Comorilor, Valea Urlatoare Mica, Valcelul Urlatoarei Mici si Valcelul Crestei Urlatorilor. De aici urmeaza un drum in urcare, uneori poteca fiind prevazuta cu cabluri de asigurare. Ajungeti la Cantonul Jepi, de unde, mergand printre jnepeni pe un drum usor, ajungeti la Cabana Piatra Arsa.

Cei pasionati de munte, care au echipament adecvat pentru urcat, pot parcurge un traseu de 7 ore din Busteni pana la Varful Zamora aflat la 1826 m. Traseul, recomandat doar vara, este marcat. Traseul pleaca din Busteni, din spatele cladirii Sanatoriulu.

Un alt traseu care este accesibil doar vara, este din Busteni – Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) – Pichetul Rosu (1400 m) – Varful Bucsoiu (2492 m) - Varful Omu (2505 m). Este un traseu de aproape 8 ore, dificil, chiar foarte dificil pe alocuri, pe care trebuie sa il parcurgeti astfel incat sa nu va prinda noaptea pe munte. Se pleaca din Busteni spre cabana Gura Diham, apoi, pe o poteca ce urca pe creasta dintre Valea Seaca a Baiului si Valea Morarului. In aproximativ 45 de minute, in functie de stilul de mers, ajungeti la Cabana Poiana Izvoarelor. Mai departe, ocolind muntele Capatana Porcului, ajungeti la Poiana Pichetul Rosu, acolo unde se afla o stana. Atentie, cainii ciobanesti nu sunt prietenosi. Este recomandat sa nu va apropiati de ei si nici sa nu incercati sa le dati de mancare. Urmarind marcajul initial, ajungeti in Poiana Bucsoiului. Traversati Valea Bucsoiului, urcati pe creasta si apoi coborati din nou spre Valea Rea, pe care o traversati. Mentineti traseul pana la punctul numit "La Prepeleac". De aici incepe un urcus dificil, pe muntele Bucsoiu, pe o panta pronuntata. Se ajunge la Varful Bucsoiu de unde panorama este cu adevarat impresionanta. De aici se coboara spre Curmatura Bucsoiului, de unde, prin Curmatura Morarului, se ajunge la Cabana Omu, aflata la 2505 m altitudine.

Babele

Monument al naturii, Babele reprezinta un punct de atractie pentru toti cei care ajung in Busteni. Tocmai din aceasta cauza aici a fost construita si o cabana. Drumul parcurs pe jos din Busteni spre Cabana Babele, aflata la 2206 m altitudine, este unul greu si periculos, prin Valea Jepilor. Turistii, insa, pot sa-l parcurga in doar 12 minute cu telecabina, inaugurata in 1978. De la Cabana Babele se poate ajunge mai departe, tot cu telecabina, spre Pestera.

Cabana Babele, deschisa tot timpul anului, este situata pe platoul Muntilor Bucegi, sub Varful Babele. Chiar in fata cabanei se afla ciupercile de piatra numite "Babele". Nici pana in prezent nu este cunoscuta modalitatea in care cele doua ciuperci din piatra au aparut. Cele mai multe teorii stiintifice atesta faptul ca "Babele" au fost formate de catre apa si vant, cu sprijinul inghetului si dezghetului. Din cauza formelor relativ regulate, se presupune ca "Babele" au fost slefuite si de catre oameni. Nu exista, insa, nici o dovada concreta.

Iarna, in apropierea cabanelor Babele, Caraiman si Piatra Arsa, amatorii de schi pot gasi partii atat pentru incepatori cat si pentru avansati..

Sfinxul

Aflat in apropierea "Babelor", la 2216 m altitudine, "Sfinxul" are aceleasi origini incerte. Inalt de 8 m, "Sfinxul" a fost botezat astfel in 1936, cand a fost fotografiat din profil. Asadar, profilul asemanator unui om care priveste in departare poate fi observat doar daca priviti stanca intr-o parte.

Crucea de pe Caraiman

Un alt punct de atractie al statiunii Busteni este Crucea de pe Caraiman, "Monument al Eroilor", unic in Europa pentru altitudinea la care a fost amplasat: 2.291 metri. Crucea, luminata noaptea, a fost construita intre 1926 si 1928, la cererea Reginei Maria, de catre arhitectii Cristinel Georges si Constantin Procopiu. Are o inaltime de 29, 5 m, iar bratele sale au o lungime de 14 m.

Monumentul a fost facut din fier, carat cu funicularul fabricii de hartie din Busteni si cu carele cu boi.

Crucea de pe Caraiman a fost racordata la sistemul energetic national in 1939.

Traseul pana la Crucea de pe Caraiman se face pe jos, plecand de la Babele si dureaza o ora si jumatate. Din Busteni pana la Babele se ajunge cu telecabina, intr-un sfert de ora. Un alt traseu pana la Cruce este prin Valea Caraiman, tot pe jos. Numai ca este un drum lung, din Busteni pana la Cabana Caraiman fiind un traseu de aproape 4 ore pe timp de vara.

Atunci cand va hotarati sa vizitati Crucea de pe Caraiman trebuie sa luati in calcul ca cel mai apropiat loc de cazare este la Cabana Babele, cu 108 locuri de cazare.

Poiana Tapului

In trecut statiune balneo-climaterica avind administratie proprie, in prezent Poiana Tapului este un cartier al orasului Busteni.

In perioada Monarhiei din Romania, aceasta zona s-a dezvoltat, aici aflandu-se o resedinta a printului Ferdinand.

Turistii dornici de liniste pot veni in zona Poiana Tapului pentru a se caza la pensiunile de aici. In parcul din mijlocul cartierului vor putea vizita monumentul dedicat familiei Kremnitz, unde este inmormantat medicul Kremnitz, doctorul personal al regelui Ferdinand. Localnicii spun ca aici ar fi fost inmormintata si Mite Kremnitz, una din muzele lui Mihai Eminescu.

 Azuga

Azuga se afla la o altitudine de 1100 de m, iar punctul de atractie al statiunii, dincolo de traseele montane, il reprezinta cele doua partii de schi: partia de schi alpin - coborare- si partia de schi-fond. Amandoua sunt dotate cu telescaun, teleschi si masini pentru amenajare. De asemenea, mai exista o partie cu teleferic pe langa partia olimpica de la Sorica. Noua partie se numeste Cazacu si are instalatie pe cablu si masini de intretinere a zapezii.

 Predeal

Aflata intr-o depresiune adapostita de muntii Bucegi, Baiu, Piatra Mare si Postavarul, statiunea Predeal beneficiaza de un aer puternic ionizat, ceea ce o face sa fie foarte cautata pentru tratament.

Din Predeal se poate ajunge la Cabana Trei Brazi si apoi in Poiana Secuilor, pe un traseu usor, ce dureaza aproximativ o ora si jumatate. Daca se doreste se poate ajunge mai departe, pe traseu marcat, pana in Masivul Postavaru.

Un alt traseu usor, de o ora si 40 de minute, este cel spre Cabana Paraul Rece - Cabana Cerbului. Se poate ajunge mergand din Predeal, pe soseaua astfaltata spre Azuga, apoi la dreapta pe soseaua de pe Valea Rasnoavei, pana dincolo de Sipote unde, in apropierea drumului, se afla intr-o pajiste Cabana Paraul Rece. De acolo, pe sosea, se ajunge la Cabana Cerbul si dupa 17 Km in orasul Rasnov.