harta site | cautare
 
 
 Home  Summit  Media  NATO  Romania  Bucuresti 
 
 Home > Romania > Turism > Muntii Carpati
 

Pe teritoriul Romanei se afla Carpatii sud-estici, una dintre cele trei mari diviziuni ale Muntilor Carpati, marele sistem muntos central al Europei. Cu cei 1500 de km, Muntii Carpati strabat  Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Romania si Serbia. Prin lungimea lor, Carpatii depasesc Alpii (1000km), Alpii Dinarici (800km), Stara Planina (500km) si Pirineii(450km). Totusi, Carpatii nu sunt munti inalti, 90% din suprafata lor aflandu-se sub 1500m. Din intreg lantul Carpatilor, cel mai inalt varf este Gerlachovsky, in Slovacia, cu o inaltime 2655 m. In Romania, cel mai inalt varf este  Moldoveanu, cu 2544 m, situat in Masivul Fagaras din Carpatii Meridionali.

Cu o clima continentala si cu o vegetatie dispusa in etaje, (pajisti alpine sus, paduri de conifere si faget pe pante si pe inaltimile mai mici, Carpatii romanesti sunt ideali pentru alpinism si drumetii. Si puteti beneficia si de cele peste 1500 de izvoare carbogazoase si bicarbonatate carbogazoase, care strabat Carpatii romanesti, apa lor fiind foarte buna pentru sanatate.
Traseele montane sunt marcate in functie de gradul lor de dificultate. Nu va abateti de la traseu si nu va aventurati noaptea pe munte.  
In perioada de iarna, cu zapada abundenta, respectati indicatiile salvamontistilor  legate de zonele in care se pot produce avalanse. De asemenea, indiferent de perioada din an in care va petreceti vacanta in Carpatii romanesti, tineti cont de avertizarile legate de prezenta ursilor.

In Carpatii romanesti exista nenumarate statiuni turistice, aflate in zone deosebite, unde se poate ajunge cu trenul sau cu masina. Sunt statiuni amenajate pentru sporturi de iarna, multe dintre ele avand in apropiere partii de schi, cu grade de dificultate diferite precum si telecabina pentru a facilita accesul turistilor in zone mai inalte. Atentie, insa, telecabina functioneaza dupa un program strict si nu este pusa in functiune daca bate vant puternic, este viscol sau ceata foarte deasa.

Pe langa statiunile consacrate, unde turistii se pot caza la hoteluri moderne sau la pensiuni dotate cu tot confortul, in Carpatii romanesti a inceput sa se dezvolte rapid agroturismul. Fie au fost construite pensiuni, sub forma unor minihoteluri, fie turistii se pot caza in casele oamenilor. Agroturismul are avantajul de a fi practicat in zone mai salbatice, departe de zgomotul statiunilor. In plus, turistii au ocazia sa guste mancare traditional romaneasca si sa cunoasca obiceiurile zonelor, “nealterate” de industria turismului.